Definicje superfood- Wikipedia
Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze"3. Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. Dietetycy określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood
Jedzenie i dieta
Jesteś tym co jesz- ciekawe stwierdzenie, a jednak dość prawdziwe, ponieważ to właśnie właściwa i zdrowa dieta jest kluczowa dla zachowania dobrego zdrowia przez długie lata. Dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb, płci i wieku każdego człowieka.
Nie znaczy to oczywiście, ze każdy powinien udać się do dietetyka, wystarczy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad dobrego odżywiania, a wszystko będzie w porządku. Pierwszą taką zasadą powinno być ograniczenie spożycia cukru i produktów mocno przetworzonych, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie. Kolejna ważna sprawa to kupować produkty wyższej jakości, możliwie jak najbardziej ekologiczne i bogate w wartości odżywcze.
Super miód
Czym jest superfood? W skrócie to zestaw produktów posiadających bardzo dużo składników odżywczych oraz unikalnych i ważnych dla zdrowia człowieka cech i właściwości pro zdrowotnych. Naukowcy od lat ciągle aktualizują tą listę produktów i ciągle nie są zgodni co do właściwej definicji, dlatego niektóre listy mogą się nieznacznie różnić.
Jednym z najczęściej podawanych przykładów superfood jest miód- ten nieprzetworzony produkt pszczelej pracy jest dla nas bardzo zdrowy. Nigdy się nie psuje i ma bardzo szerokie pole zastosowań. Nie bez powodu nasze babcie i matki stosują go przy leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych.