Superfood- dieta cud

e ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam

Superfood- dieta cud Jedzenie mające wiele składników odżywczych i ciekawe właściwości zdrowotne- . Dieta urozmaicona w takie jedzenie na pewno wyjdzie na zdrowie.

Próba zdefiniowania superfood - Wikipedia

Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze"3. Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. Dietetycy określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood


Źle zbilansowana dieta

Dieta jest jednym z najważniejszych rzeczy w życiu człowieka, niewłaściwa może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem; np. otyłością, niedoborami minerałów czy witamin. Takie długotrwałe niedobory sieją spustoszenie w naszym organizmie, więc jeżeli mamy jakieś niedobory w minerałach to powinniśmy je jak najszybciej uzupełniać.

Źle dobrana i prowadzona dieta, np. odchudzająca również może mieć nieciekawe skutki dla naszego ciała. Niestety wiele osób samemu chce układać sobie dietę i często jest ona zbyt uboga w kalorie. Wszystko przez logikę sprowadzającą się do: im mniej zjem, tym lepiej. To prawda, że niedobory kalorii w diecie nasz organizm sobie 'odbije' z naszej zebranej tkanki tłuszczowej, jednak nie może się to dziać zbyt szybko. Często przy takiej ekstremalnej diecie cierpi wątroba, nerki oraz układ nerwowy- z powodów niedoborów witamin i minerałów.


Wchłanianie witamin

Ilość składników w suplementach diety może być niebotycznie duża, jednak niestety takie preparaty mają często bardzo niską wchłanialność i nie uzupełniają naszego zapotrzebowania na mikro i makro elementy. Te najtrudniej przyswajalne minerały powinniśmy zapewnić sobie w diecie, w posiłkach spożywanych dodatkowo w razie potrzeby.

Kostka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy nam niezbędnego dla naszego układu nerwowego magnezu. Pietruszka dodana do sałatki czy na młode ziemniaczki doskonale uzupełni niedobory witaminy C. Takich małych dodatków jest sporo i bez problemu można sobie odpowiednio wcześnie zaaplikować dawkę naturalnych witamin, które wchłaniają się dużo lepiej niż te w tabletkach.



© 2019 http://przedszkole3.tychy.pl/