Podnoszenie ciężarów
Podnoszenie ciężarów obecne było już w programie pierwszych nowożytnych Igrzysk Olimpijskich w Atenach w 1896. Od tego czasu podnoszenie ciężarów rozgrywane było podczas wszystkich igrzysk z wyjątkiem igrzysk w Paryżu (1900), Londynie (1908) i Sztokholmie (1912). Pierwszym nowożytnym mistrzem olimpijskim w podnoszeniu ciężarów w podrzucie jednorącz był Brytyjczyk Launceston Elliot, który uzyskał wynik 71 kg, drugie miejsce zajął Duńczyk Viggo Jensen (57,2 kg) a trzecie Grek Aleksandros Nikolopulos. W podrzucie oburącz triumfował Viggo Jensen (111,5 kg), drugi był Launceston Elliot a trzeci Niemiec Carl Schuhmann.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podnoszenie_ciężarów
Kwestia kaloryczności
Dieta sportowca sporo różni się od tej codziennej, standardowej diety zalecanej dla przeciętnego człowieka, główną różnicą są oczywiście kalorie dostarczone do organizmu.
Przeciętna dieta dla dorosłego, ważącego 80-90 kg mężczyzny to 2000 kcal, diety sportowe mogą mieć nawet 4000-5000 kcal. Długie stosowanie takiej diety może być szkodliwe, więc warto zasięgnąć porady dietetyka i stale kontrolować stan swojego zdrowia, zwłaszcza nerek i wątroby. To samo tyczy się przy stosowaniu dodatkowych suplementów diety takich jak aminokwasy, białka czy kreatyny.
Czy odżywki są bezpieczne?
Suplementy stosowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu czy też zgodnie z zaleceniami dietetyka są w 100% bezpieczne. Najważniejsze to nie przekraczać zalecanych dawek, wtedy nic złego się nie stanie. Należy pamiętać, że są to substancje mające wspomagać zdrową dietę, a nie ją zastąpić.
Nie można polegać tylko i wyłącznie na suplementacji, ponieważ nie da to odpowiednich rezultatów, a czerpiąc z doświadczenia innych można śmiało stwierdzić, że dobry balans pomiędzy dietą, a suplementami i odżywkami jest bardzo ważny dla optymalnych rezultatów.