Grzybica candida - definicja
Co wikipedia piszę o "naszej" grzybicy? Oto krótka definicja:
Candida albicans (C.P. Robin) Berkhout ? gatunek grzybów zaliczany do rzędu drożdżaków (Saccharomycetes). Jest to grzyb bezotoczkowy, wywołujący zakażenia oportunistyczne u chorych z obniżoną odpornością. Stanowi on florę fizjologiczną przewodu pokarmowego u 40-80% populacji.
Obecność 34 antygenów (zbudowanego głównie z mannanu) pozwala na różnicowanie w obrębie gatunku. Ze względu na różnicę jednego antygenu wyodrębniono C. albicans typ A (który posiada składnik antygenowy o numerze 6) od typu B, który tego składnika nie posiada.
Według analizy rRNA małej podjednostki rybosomu (18S), C. albicans razem z innymi przedstawicielami rodzaju Candida (C. tropicalis, C. parapsilosis i C. viswanathii) tworzy silnie wyodrębnioną od innych patogennych grzybów grupę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans
Objawy candida albicans
Gdy już jednak jesteśmy prawie pewni że grzyb nam się przytrafił, albo przynajmniej chcielibyśmy się upewnić że go nie mamy, na co należy zwrócić uwagę? Jakie symptomy powinny nas zmartwić?
Należy zwrócić uwagę na szereg rzeczy, często pojedyncze objawy są skutkiem różnych chorób, ale gdy występuje ich kilka na raz, to wtedy warto zapytać lekarza, czy aby nie jest to candida albicans. Do symptomów zaliczamy: wysypki, białe naloty na języku, przewlekłe zmęczenie, bóle stawów, problemy ze snem, bóle głowy, długotrwałą depresję, brzydki zapach z ust, bóle brzucha, ogromną chęć na słodycze (!) czy stany podgorączkowe. Jest ich trochę więcej, ale te są najpopularniejsze i przeważnie się łączą.
Mam nadzieję że nie potakiwałeś za często głową podczas czytania powyższej listy, jeśli jednak tak było, najwyższy czas coś z tym zrobić. Polecam udać się z wizytą do lekarza bądź poszukać jakiejś alternatywnej drogi leczenia tego niedobrego grzyba.
Candida albicans - co ją powoduje?
Najprostszą odpowiedzią, jaką można podać, jest to że powoduje ją po prostu fakt że jest częścią naszej flory bakteryjnej. Jednak my nie o tym, a o momencie w którym rozrasta się ona do niebezpiecznych rozmiarów.
Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.
Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!