Cytat o maśle shea
Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.
Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea
Orientalny klimat kosmetyków
Obecnie kosmetyki naturalne, a zwłaszcza te, które pochodzą z orientalnych terenów, takich jak na przykład z Maroko, cieszą się dużą popularnością, ponieważ są to kosmetyki wyjątkowo skuteczne i przyjazne dla ciała.
Może to być pachnący i kojący olejek arganowy, wyjątkowo delikatne i nawilżające masło shea, czy glinki doskonale nadające się na odnowę i regenerację ciała. Takie kosmetyki można spotkać w drogeriach, ale te wyjątkowo skuteczne i najlepsze, możemy dostać jedynie w profesjonalnych sklepach z orientalnym asortymentem. Warto takie sklepy odwiedzić i wypróbować ich produkty na własnej skórze.
Wikipedia i woda różana
Woda różana jest produktem ubocznym w produkcji olejku różanego. Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie.
Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. i stosowana do sporządzania napojów, gotowania mięsa i wyrobu słodyczy (np lassi).
Działa tonizująco na skórę. W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli. Używana jest również w produkcji kosmetyków i perfum.
Bywa stosowana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_różana