Dieta a ryzyko zachorowania na Alzheimera
Lekarze nie są zgodni co do przyczyn występowania choroby Alzheimera, jednak są pewne badania, które wskazują na czynniki zmniejszające szansę na zachorowanie. Do wskazywanych czynników zalicza się wykazana w badaniach dieta śródziemnomorska, niesteroidowe środki przeciwzapalne, ale również kontakty społeczne, zaangażowanie intelektualne i gra na instrumentach.
Za czynniki zwiększające ryzyko choroby podaje się na przykład ekspozycja na rozpuszczalniki, podaż metali np. glinu, cukrzyca i czynne i bierne palenie tytoniu (papierosy). Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych badań nie sa jednoznaczne, a lekarze nie są pewni co konkretnie wywołuje tą chorobę.
Z Wikipedii o wczesnym stadium Alzheimera
Na wczesnych etapach chorobę Alzheimera trudno rozpoznać. Ostateczna diagnoza stawiana jest zazwyczaj, kiedy upośledzenie funkcji poznawczych dotyczy czynności dnia codziennego, chociaż chory może jeszcze żyć samodzielnie. Objawy rozwijają się z łagodnych zaburzeń poznawczych, jak zaniki pamięci, poprzez etapy zaburzeń poznawczych i innych, wykluczając możliwość samodzielnego funkcjonowania, zwłaszcza w późnych stadiach choroby
Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Alzheimera
Neuropatologia w Alzheimerze. Wikipedia
Choroba Alzheimera charakteryzuje się utratą neuronów i synaps kory mózgu i pewnych regionów podkorowych. Skutkuje to zanikiem w zajętych obszarach z degeneracją w płatach skroniowych i ciemieniowych, jak też w części płatów czołowych i zakrętach obręczy37. Badania z użyciem MRI i PET udokumentowały redukcję rozmiarów specyficznych obszarów mózgu chorych na AD, gdy przechodzili oni z etapu łagodnych zaburzeń poznawczych do choroby Alzheimera, w porównaniu ze zdrowymi ludźmi w podeszłym wieku
Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Alzheimera